Tudás átadás, népszerűsítés és megelőzés

Szaktekintélyek nyilatkoztak nekünk
2017-05-31
Mindent mutat

Tudás átadás, népszerűsítés és megelőzés

Nagyon sok múlik azon, hogy a szülők megértsék a fejlődés jeleit és ismerjék a korai fejlesztés lehetőségeit – mondta Czeizel Barbara miniszteri biztos, gyógypedagógus a Boldog Scheffler János Központ által szervezett konferencián.

Kétnapos konferencia kezdődött pénteken az iparosotthon épületében “Egészséges de mégis másként fejlődik” címmel. A Boldog Scheffler János Központ által szervezett eseményre a gyermekek fejlődésében érintett szakembereket hívtak meg országhatáron belülről s azon túlról.

A fő cél a találkozás, a tudás cseréje, a tapasztalatok, a problémák megoldási útjának átadása. De ugyanúgy, a konferencia lehetőséget adott a “Fejlődési rendellenességeket szűrő, megelőző és kezelő többéves, átfogó program iskola előtt álló gyerekek számára 2014-2017” című projekt zárására is. A megnyitót követően Dr. Tallian Cristian, a Boldog Scheffler János Központ vezetője mutatta be a projektet, munkatársai pedig annak eredményeit. Mint elmondták, a felmért gyerekek száma évről-évre nőtt, és a megkésett fejlődés jeleit mutató gyermekek tekintetében is növekvő tendenciát tapasztaltak.

Ez ugyanakkor kevésbé jelenti azt, hogy a környezetünkben – hiszen Szatmárnémeti minden óvodájában elvégezték a szűréseket – valósan növekedne a megkésett fejlődés jelensége, sokkal inkább arról van szó, hogy a pedagógusok egyre jobban odafigyelnek, a szülők is kérik a vizsgálatokat.

Elmondták továbbá, hogy a projekt folytatódni fog, előkészítenek egy öt éves ciklust, amelyben szintén vizsgálják a gyerekek fejlettségi szintjét és szükség esetén terápiákban részesítik őket.

Ennek fontosságát emelte ki a később felszólaló Călin Durla főtanfelügyelő, Szejke Ottilia tanfelügyelő, és Sînziana Cristea, a Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrásközpont igazgatója is.
Ezt a mozzanatot szakmai előadások követték. Elsőként Czeizel Barbara, Magyarország Kormánya kora gyermekkori intervencióért felelős miniszteri biztosa, gyógypedagógus beszélt a jelenségek tudatosításáról, és az ellátórendszer kiépítésének szükségességéről. Aztán Dr. Bauer Viktor gyermekgyógyász, gyermekneurológus a koraszülöttek fejlesztéséről és a megelőzés lehetőségeiről, és ugyanúgy, minden szakember elhozott és elmondott valami lényegeset a területéről, olyat, ami hasznos lehet a szatmárnémeti szakembereknek is a globális rálátásban ugyanúgy, mint az ismereteik elmélyítésében. A konferencia szombaton késő délutánig tart.