Újszerű módszerrel, egyedül a régióban

Ne fedjük el a gyerek problémáit 2012. 11. 21.
2017-11-14
A gyerekek sikerességéért
2017-11-14
Mindent mutat

Újszerű módszerrel, egyedül a régióban

Az eltérő fejlődésű gyerekek speciális fejlesztéséről tartottak előadást szakembereknek, intézményvezetőknek és szülőknek november 20-án a Boldog Scheffler János Központban.

Neurológusok, neuropszichiáterek, gyermekorvosok, általános orvosok, viselkedésterápiával foglalkozó szakembernek, pedagógusok és szülők töltötték meg kedden délután egy órától a Boldog Scheffler János Központ nagytermét, ahol, az eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztésére egy, a vidékünkön még kevéssé ismert és használt módszert mutattak be.

A Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek által működtetett rehabilitációs és fejlesztő központban Lakatos Katalin a Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika Alapítvány (BHRG) vezetője, a Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika (HRG) és a Tervezett Szenzomotoros Tréning (TSMT) módszerek megalkotója beszélt a kora-gyerekkori intervencióról, a tünetek helyes felismerésének fontosságáról, és a módszerek hatékonyságáról. Az előadást megelőzően Szabó M. Rita, a Páli Szent Vincéről nevezett szatmári Irgalmas Nővérek tartományi főnöknője, az intézmény vezetője köszöntötte a meghívott vendégeket, valamint beszélt röviden a központ történetéről.

Lakatos Katalin, megszólalása elején örömének adott hangot: „Budapesten 1993 óta van egy olyan intézmény, amit most reményeink szerint itt Szatmárnémetiben is fel fognak tudni építeni. Gratulálok és örülök, hogy ilyen szép munkával, ilyen szép intézményt tudtak a nővérek létrehozni, és sok erőt kívánok, hogy szakmai tartalommal is meg tudják tölteni.” A gyerekek korai fejlesztése kapcsán kiemelte, nagyon fontos az ingergazdag környezet, valamint a szoros szülő-gyermek kapcsolat, melyben az anya figyeli a csecsemő fejlődését, a különböző ingerekre adott válasza alapján. Mint mondta, a viselkedés mindig sokat árul el a fejlődéséről, a szenzoros információk a világgal való kapcsolatot határozzák meg, ezért fontos ezek helyes értelmezése. Sok fejlődési probléma csecsemőkori hiányosságokra vezethető vissza. Például, a gyerek nem engedte magát dajkálni, simogatni, nem szeretett csúszdázni, forogni, hintázni. Más esetben ez utóbbiakat túlzott mértékben akarta. Ezek jelzések, amik meglehet, egy probléma kezdetét mutatják, de nem szabad elfedni, mellékesnek ítélni, hiszen később már a komplexebb problémát nehezebb kezelni.

Mint mondta, megtörténik, hogy a gyerek érzékszervei jól működnek, de az ingerek feldolgozása, az integráció nem történik meg. Így lehet, hogy a gyerek hall, mert nincs gond a hallórendszerével, de nem érti, így reagálni sem tud rá. Ilyen esetben a fejlődés késik, hiányt szenved: elmarad a kommunikáció, viselkedésproblémák lépnek fel. A tervezett szenzomotoros tréning erre adhat választ és megoldást, a fejlődés korai szakaszában, már három hónapos kortól, és egészen tíz éves korig. Sok ingert alkalmaz, ezzel a szenzoros rendszereket igyekszik beindítani, és így fejlődést elérni. Az az idegközpont ugyanis, amelyik több ingert kap, jobban fejlődik. A terápiák személyre szabottak, mozgásalapúak, és mindig alulról fölfelé építkeznek: a gyerek számára kellemes ingerektől – például hintáztatás –, az egyre komplexebb ingerekig, miközben a fejlődés megvalósul.

Az alulról fölfelé építkezés egy terápiás folyamatban azért fontos, mert a magasabb rendű kognitív funkciók a tanulási piramis csúcsán helyezkednek el, tehát sokszor az ezen a szinten elkezdett fejlesztés hatástalan lehet. Általában az alsóbb szinteken (szenzoros, szenzomotoros illetve perceptuo-motoros szinteken) már észlelhető egy deficit, elsődlegesen ezt kell kezelni. A TSMT módszere a legalsóbb (szenzoros, szenzo-motoros) szint, tehát a fejlődés alapjának, beindítására nyújt megoldást, hogy aztán bekapcsolhassuk a magasabb funkciókat célzó gyógypedagógiai illetve logopédiai fejlesztéseket is. Gyógypedagógusok, a gyógytornászok, a logopédusok, a viselkedésterápiával foglalkozó szakembernek számára is hasznos lehet tehát, ha kis kliensük a tervezett szenzomotoros tréningen is párhuzamosan részt vesz.

Az előadást követően, a résztvevők kérdéseiket tehették fel Lakatos Katalinnak, majd a Boldog Scheffler János Központ terápiáival ismerkedtek, és vezetett séta keretében tekintették meg a különböző termeket. A tervezett szenzomotoros fejlesztést (TSMT) a régióban, jelenleg egyedül a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek központja nyújtja.