Világszerte érdeklődnek

Az értékeket népszerűsítették
2017-11-14
Légy a csapat tagja!
2017-11-14
Mindent mutat

Világszerte érdeklődnek

Izlandon, konferencia keretén belül mutatta be tevékenységét és elért eredményeit a Boldog Scheffler János Központ.

A korai fejlesztésről, és ebben a tervezett szenzomotoros tréningek (BHRG modell) szerepéről tartottak konferenciát Izland fővárosában, Reykjavíkban, június 5-én, melyre meghívták a Boldog Scheffler János Központ szakmai vezetőjét, Fazekas Brigitta TSMT terapeutát és munkatársát, Menzák Szabinát. Szatmárnémetiben ugyanis már négy éve alkalmazzák a szenzomotoros fejlesztéseket. A Budapesti Hidroterápiás Rehabilitációs Gimnasztika Alapítvány által képzett szakemberek határon túl előbb itt, a Boldog Scheffler János Központban, később Szlovákiában honosították meg a módszert és kezdték meg a modell adaptálását, most pedig az izlandiak érdeklődnek utána, szeretnék ezt alkalmazni.

A Hreyfiland szervezésében, a reykjavíki egyetemen – University of Island – az óvónők, gyógytornászok és különböző területekről érkezett szakemberek előtt először bemutatták a jelen izlandi helyzetet, felvázolták a gyerekek fejlődésében, illetve fejlesztésében jelenleg használt módszereket, valamint a különböző rizikócsoportokat – például a koraszülött babák helyzetét. Ezt követően, a magyarországi meghívott szakemberek kapcsolódási pontokat teremtve az elhangzottakkal bemutatták a BHRG modellt, részletesen ismertették a két felméréstípust – a három hónapos kortól ötéves korig szánt LongiKid© neuro-szenzomotoros vizsgálatot, és az öt évnél idősebb gyerekeknek szánt szenzomotoros vizsgálatot, vagyis az „Állapot és mozgásvizsgálatot” – valamint a három terápiás módszert – egyéni tervezett szenzomotoros tréninget (TSMT I), csoportos tervezett szenzomotoros tréninget (TSMT II) és a hidroterápiás rehabilitációs gimnasztikát (HRG). Ezután lépett a hallgatóság elé Fazekas Brigitta és Menzák Szabina, akik a módszer szatmárnémeti alkalmazásának tapasztalatait tárták fel. Az izlandiak érdeklődéssel fordultak a BHRG modell valamint a szatmárnémeti- és szlovákiai eredmények felé is. A szervezők reményei szerint ez a konferencia a szenzomotoros fejlesztések Izlandon való meghonosításának első lépése, mely folyamatban a Boldog Scheffler János Központ és a szlovákiai partnerek eddigi tapasztalatai hasznosak lehetnek.

A konferencia további eredménye, hogy a szakemberek a közeljövőben kommunikációs láncot építenek ki Budapest, Szatmárnémeti, Pozsony és Reykjavík között, a szakemberek időnként ellátogatnak majd egymás intézményeihez és megosztják tapasztalataikat. De közös projekteken, további együttműködéseken is gondolkodnak.

A BHRG modell egyre ismertebb világszerte, több kontinens konferenciáin hangzanak el előadások a módszerekről és eredményekről – ezeket népes hallgatóság kíséri figyelemmel.