The whole community is proud of it

Prevention news
2017-11-10
Show all

The whole community is proud of it

Szalagvágással, áldással, beszédekkel és bemutató sétával adták át a Boldog Scheffler János Központ felújított és kibővített épületét.

Nagy érdeklődés kísérte május 25-én, csütörtökön délelőtt a Boldog Scheffler János Központ Kazinczy utca 9-es szám alatti épületének átadását. Az öt éve működő intézmény átalakítását tavaly tavasszal kezdték meg a THE VELUX FOUNDATIONS támogatásának, valamint helyi összefogásnak köszönhetően. A munkálatok során a Zárda jobb szárnyát teljes egészében megújították, a termeket a rehabilitációs- és fejlesztőközpont igényei szerint alakították ki terápiákra, birtokba véve a tetőtér hasznos tereit is, ahol képzéseket tarthatnak, az alagsorból pedig egy medence is elérhető, a hidroterápiás foglalkozások számára.

Május 25-e már az ünneplés, a boldog készszorítások, a hála kifejezésének napja lehetett. Tizenegy órakor a Központ vezetői, a támogatók és a partnerek átvághatták a szalagot, majd a képzésterembe hívták a vendégeket, ahol röviden ismertették a felújítás eredményeit, visszatekintettek és közösen előre néztek, teret adva az ünnepi gondolatoknak is.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere örömét fejezte ki az épület megszépülése, de a Központ tevékenysége okán is, valamint megköszönte a THE VELUX FOUNDATIONS támogatását. “Egy olyan épületet adunk ma birtokba, ami egész Közép- és Kelet-Európa szinten mintatevékenységnek fog otthont adni. Ezért büszkén jelentem be, hogy Szatmárnémeti városa is partnere ennek a tevékenységnek, 188 gyermek terápiás kezelését támogatja a polgármesteri hivatal és a városi tanács, évente közel százezer euró értékben. Biztosítani szeretnénk a használókat, illetve a szülőket is, hogy a város is mellettük áll, hiszen egy olyan tevékenység kapott itt helyet, amely kiegészíti a szociális hálózatot, amit Szatmárnémeti városa működtet.”

Pataki Csaba megyei tanácselnök a hit fontosságáról beszélt, ami erőt adott és ad a jó törekvéseknek és előreviszi a szatmári közösséget. Mint mondta, a szociális tevékenységeket önzetlenség kell, hogy kísérje, és összefogás, aminek eredménye a Központ épületének átadása is.

Schönberger Jenő püspök emlékeztetett, az épület és a Boldog Scheffler János Központ is Krisztusé. “Mi bízunk a jövőben, hittel vagyunk a jövő iránt. Azt szerettem volna, hogy a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővéreknek legyen új kezdete. Amit itt látunk, ez a nővéreké, a nővérek pedig az egyházmegyéé, az egyházmegye pedig Krisztusé. Amit itt látunk, tehát, Krisztushoz tartozik. Én hiszem azt, hogy a jó Isten megtette a magáét. Ezért vezetett hozzánk olyan embereket, vagy minket hozzájuk, akik segítségével a felújítást megvalósíthattuk. A mi részünket azonban nem fogja helyettünk más megtenni. Szívvel, lélekkel dolgozzunk!”

A továbbiakban a THE VELUX FOUNDATIONS képviselője adta át jókívánságait, Szabó M. Rita a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek tartományi főnöknője pedig köszönetet mondott mindenkinek, név szerint felsorolva a támogatókat. A várva várt pillanat, a Központ megáldása után – amit Schönberger Jenő püspök végzett el -, a terapeuták segítségével körbesétálhattak az épületben és megtekinthették a különböző termeket is a vendégek. A Boldog Scheffler János Központ még csütörtökön nyílt napot tartott, pénteken pedig tudományos konferenciát rendez.