Manuálterápiák a korai fejlsztésben

Megkeresték, segítenek
2017-11-14
Időben tudnak segíteni
2017-11-14
Mindent mutat

Manuálterápiák a korai fejlsztésben

Újszülöttek tartás- és mozgásproblémáin segítenek a manuálterápiák, megelőzve a későbbi, súlyosabb helyzeteket. De mi az a manuálterápia?

Már csecsemőkorban észreveszik a szülők, ha gyermekük tartása, mozgása eltér társaiétól. Ennél hangsúlyozottabb, ha az ágyban nagyon feszes, merev pozícióban fekszenek, csak az egyik oldalukat preferálják, a kezüket nyújtva tartják. Szintén fontos tünet a laza tónus, amikor ölbe véve a gyerek „szinte kifolyik a kezükből”, a feje esik, támaszra szorul. Ilyenkor a diagnózis gyakran az izomtónus-rendellenességek körébe esik, és az állapot megfelelő kezeléssel javítható, fejleszthető.

A manuálterápiák pontosan ilyen esetekben javasoltak – mondta el kérdésünkre Somotóczky Beáta, a Boldog Scheffler János Központ Dévény-terapeutája -, hiszen a többi mozgásterápiától eltérően arra épülnek, hogy az agyat, mint a mozgást szabályzó, és az izomtónust beállító központot direkt módon stimulálják. Ez a stimulus úgy jön létre, hogy az izmok inas részét manuálisan ingerlik, az idegvégződések által észlelt, és az idegpályán végigfutó ingerület által pedig az idegrendszer különböző szintjeire jut el az információ. A manuális kezelés nem egyenlő a masszírozással, mivel nem ugyanazok a hatások érvényesülnek – nincs keringésfokozás, relaxáció. Teljesen más a fogásrendszere is: pontszerű-, megfelelő szögben- és jól meghatározott helyeken végzett behatásokkal a mozgás akadályát képező izomletapadásokat oldják, a megfelelő izmokat nyújtják, az elcsavarodott, abnormális végtag- és mozgástengelyeket korrigálják, ezáltal építve be az agyba is a korrekt, fiziológiás mozgás mintáját. Az izmok így érhetik el eredeti hosszukat, a funkcionalitásuknak megfelelő működésüket, de az idegrendszer egészének érésében fontos lehet a manuális kezelés – ahogy a tornáztatás, mozgatás is -, hiszen a későbbi kognitív funkciók idegközpontjainak beindítása az elsődleges funkciókéra épül.

Somotóczky Beáta kiemelte, a manuálterápiák elsősorban szülési oxigénhiányos csecsemők fejlesztésére és rehabilitációjára lettek kifejlesztve. Akár már inkubátorban levő koraszülötteknél alkalmazhatók, ajánlott már 3 hónapos kortól elkezdeni – mivel akkor még az agy rendelkezik egy tartalék állománnyal, amit ingerelve aktiválhatnak, specializálhatnak, képessé tehetik átvenni a kiesett területek működését. Másfél éves korig lehet viszonylag nagyobb eredményt elérni, afölött több tünet maradhat vissza.

A fejlesztés elérhető szintje a sérülés fokától függ – milyen agyterületeket érint, és mennyire súlyos –, de a legtöbb esetben a korosztálynak megfelelő tartást és izomműködést el lehet érni, maradványtünetek nélkül. A kezelést csak szakavatott terapeuták végezhetik – az anatómiai ismeretek fontossága miatt –, hozzátartozók számára nem tanítható. A szülők azonban megtanulhatják általa a gyerekek helyes tartását, forgatását, mozgatását, gyakorlati tanácsokban részesülhetnek.

Van tehát megoldás, azok a szülők, akik újszülött gyermekükön izomtónus problémákat, tartásproblémákat vesznek észre, már Szatmárnémetiben is kaphatnak segítséget. A Coşbuc utca 2-es szám alatti Boldog Scheffler János Központban ugyanis két manuálterápia, a Dévény- és a Pfaffenrot terápia is igénybe vehető.