Evaluare limbajului

Evaluarea complexă LongiKid
2018-03-11
Evaluarea kinetică 
2018-03-11
Arată tot

Evaluare limbajului

Evaluare limbajului

În procesul de dezvoltare a limbajului, pot apărea diverse tipuri de probleme – astfel chiar și evaluarea lor se realizează cu diverse metode.

La vârstele fragede evaluarea limbajului și a comunicării face partea unei evaluări complexe (psihopedagogice), care se vizează nivelul de dezvoltare a tuturor domeniilor de bază, inclusiv cel al limbajului – raportat la vârstă.

Acestor tipuri de evaluări, la vârstele de 5-6 ani, se adaugă evaluările logopedice clasice, care au ca obiectiv verificarea problemelor de pronunție, respectiv de ritm ale vorbirii. Aceste ”probleme” la copii mai mici, sunt considerate caracteristice ale vârstei și li se acordă atenție doar daca nu se rezolva ”spontan” până la vârsta de 5-6 ani.

În funcție de tipul problemei cu care se prezintă copilul, distingem mai multe tipuri de evaluări:

Evaluarea dislaliei

  • Este recomandat doar de la vârsta de 4 jumate – 5 ani
  • Se evaluează: semnele dislaliei, articularea sunetelor, diferențierea auditivă, vocabular

Important:

  • Semnele dislaliei (când copilul nu pronunță corect anumite sunete) sunt tipice până la vârsta de 4-5 ani, majoritatea acestora prezente la vârstele mai fragede se corectează spontan, nu necesită intervenție logopedică
  • În cazul în care acestea persistă și după vțrsta de 5 ani, copilul pronunța greșit sunete, le înlocuiește etc, adresați-vă unui specialist pentru evaluare logopedică, deoarece dacă până la această vâsrtă nu s-au corectat spontan aceste probleme, copilul Dumneavoastră va avea nevoie de ajutor să le corecteze.