Psihopedagogie

Fizioterapie
2018-03-13
Kinetoterapia
2018-03-13
Arată tot

Psihopedagogie

Psihopedagogie individuală

Inițierea terapiei psihopedagogice este indicată atunci când se constată întârziere în dezvoltare, raportat la nivelul așteptat pentru vârsta copilului. Întârzierea se poate observa în diferite domenii:abilitățile motorii, cognitive, auditive, vizuale, limbaj, sociale, emoționale și de comportament. Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare și nu vom găsi doi copii asemănători privind nivelul și modul dezvoltării. Cu toate acestea părinții trebuie să fie atenți la aceste aspecte. În cazul în care observă o întârziere mai mare, este recomandat să contacteze un specialist.

Intervenția precoce poate produce schimbări semnificative și vizibile în dezvoltare. Dacă există o cauză organică, dezvoltarea copilului poate fi mai lentă, dezechilibrată în domeniile de bază, sau pot exista blocaje în anumite domenii ale dezvoltării.  În fiecare caz scopul terapiei este de a ajuta copilul să achiziționeze cât mai multe abilități corespunzătoare vârstei actuale. Psihopedagogia este o formă terapeutică pentru copii cu dezvoltare atipică. Intervenția psihopedagogică oferă dezvoltare individuală axată pe dezvoltarea cognitivă, dezvoltarea limbajului și a abilităților practice, având în vedere caracteristicile individuale ale copilului.

Înainte de elaborarea planului de intervenție este necesară o evaluare complexă care constituie baza formulării obiectivelor terapiei. În prima etapă punem accent pe menținerea situației de sarcină și pe colaborarea cu terapeutul, apoi începem dezvoltarea domeniilor cognitive (atenția,  memoria,percepția, gândirea) respectiv înbunătățirea grafomotricității. Terapia se desfășoară prin jocuri într-un mediu atrăgător. Scopul terapiei este atingerea nivelului de dezvoltare corespunzător vârstei copilului.

La sfârșitul terapiilor părinții primesc un feed-back referitor la activitățile terapeutice, și primesc idei și exerciții pentru acasă. Pentru realizarea scopurilor este foarte important ca intervenția să fie continuă, părinții având un rol foarte important în acest proces.

Alte terapii recomandate:

  • terapie senzorio-motorie/terapii prin mișcare
  • terapie tematică și de socializate în grup
  • logopedie, dezvoltarea comunicării
  • terapie pentru tulburări instrumentale

Psihopedagogie în grup

Intervențiile psihopedagogice se pot desfășura paralel individual și în grup. Includerea copiilor în terapia de grup este condiționată de maturitatea lor: copilul care este deja cooperant în situația individuală, poate participa la activitățile de grup. Selectarea grupului corespunzător se face în funcție de obiectivul pe care vrem să-l atingem în dezvoltarea copiilor : de exemplu dacă el este cel mai slab dezvoltat, ceilalți membrii ai grupului vor contribui la facilitarea dezvoltării lui. Pe parcursul terapiilor psighopedagogice în grup terapeutul acordă atenție diferențiată fiecărui copil, astfel nivelul de dificultate al sarcinilor va ține cont de abilitățile pe care le au copii. În timpul terapiilor nu numai terapeutul are un rol important, dar și membrii grupului, deoarece copiii pot  învăța foarte mult unii de la alții. Deasemenea, implicarea părinților este foarte importantă în rezolvarea exercițiilor primite pentru acasă. Pe lângă dezvoltarea domeniilor cognitive (atenția, memoria, percepția, gândirea) și îmbunătățirea grafomotricității, obiectivele urmărite în cadrul terapiei pot fi :

  • Respectarea regulilor terapiei
  • Dezvoltarea autocontrolului
  • Creșterea toleranței la frustrare
  • Dezvoltarea comunicării
  • Dezvoltarea autonomiei personale
  • Interpretarea situațiilor sociale

Includerea copilului în grup este o etapă importantă în dezvoltarea cognitivă, dar dacă el nu este suficient de matur pentru a se integra într-o situație de grup poate să aibă eșecuri cu  consecințe negative în viitor – în acest caz copilul va beneficia doar de terapii individuale.

Alte terapii recomandate:

  • Psihopedagogie individuală
  • Terapie senzorio-motorie
  • Terapii prin mișcare
  • Terapie tematică și de socializate în grup
  • Terapie pentru tulburări instrumentale