Szeretettel és érdeklődéssel fogadták

A lelkiség szép megvalósítása
2017-11-14
Hittel és reménnyel
2017-11-14
Mindent mutat

Szeretettel és érdeklődéssel fogadták

Sokan felkeresték megnyitása utáni első hónapjában a Boldog Scheffler János Központot.


Élménydús hónapot könyvelhet el a Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek által működtetett Boldog Scheffler János Központ, hiszen nagy szeretettel fogadta megjelenését a szatmári, és régióbeli közösség. Már a megnyitást követően érkeztek az első páciensek, majd még a hónap elején meg is kezdődtek az első lépésnek számító felmérések, terápiák. A hónap végére aztán százon felül számolták a rendelések számát, harmincnégy állandó aktát nyitva. A legnagyobb látogatószámmal a gyógytorna rendelkezett, de a logopédia, az egyéni és csoportos szenzomotoros fejlesztés, gyógypedagógia, illetve a gyermek- és ifjúságpszichiátria iránt is fokozott érdeklődés mutatkozott.

Szabó M. Rita nővér, az intézmény vezetője az első hónap értékelésekor örömének adott hangot. Mint mondta, fontos, hogy olyan intézményt hoztak létre, amivel valós igényre válaszolnak, sokaknak tudnak segíteni – ezt igazolta az elmúlt periódus. A számokból kiderül, az elvárásoknak megfelelően a délelőtti és késődélutáni órákban érkeznek többen. Ezért is alakították a központ nyitva-tartását úgy – reggel nyolctól este nyolcig -, hogy a kliensek még munka előtt/után el tudjanak jönni, a szülők, vagy a nagyszülők el tudják hozni a gyerekeket terápiára.

A terapeutáktól megtudtuk, a különböző foglalkozások alkalmával mit tapasztaltak, mire volt nagyobb kereslet. Így mint elmondták, gyógytornára egy éves kortól hoztak gyerekeket, de hetvennyolc éves beteg is volt. Ortopédiai problémákkal, gerincferdüléssel, gerincsérvvel és különböző fájdalmakkal, de dongalábbal és a törések utáni rehabilitáció kapcsán is jöttek a központba. A gyógypedagógia, illetve az egyéni- és csoportos szenzomotoros fejlesztés rendelésein eddig többnyire felmérések voltak, öt és tizenöt éves kor közötti klienseknél: autistáknál, megkésett beszédfejlődéssel és értelmi fogyatékossággal küszködőknél. Ilyenkor kétszer találkoznak a gyerekkel és a felnőttel is, majd személyre szabva tervezik meg az egyéni, vagy csoportos terápiát. A logopédia esetében óvodások, kisiskolás-korúak jöttek a szüleikkel, és az egyszerű beszédhibáktól – a pöszeségtől, raccsolástól kezdve – a komplexebb kommunikációs zavarokig, a megkésett beszéd- és nyelvi fejlődésig kezelnek minden problémát. A felméréseken és a tervek kidolgozásán túl megkezdték a foglalkozásokat is, melyek időnkénti találkozásokból állnak, de fontos a szülőkkel való együttműködés, hogy hazatérve, a munkafüzet alapján otthon tovább vezessék a gyerekeket a helyes beszéd módszereire. A gyermek- és ifjúságpszichiátria főleg a kisebb korosztályt, így a három- és hét év közötti pácienseket látta el. Többnyire autizmussal és egyéb veleszületett problémákkal, mentális visszamaradottsággal élők fordultak meg a rendelőben, de egyre többen jelentkeznek tanulási nehézségekkel, koncentrációzavarokkal is.

A Boldog Scheffler János Központot azonban sok minden mással kapcsolatban is fel lehet keresni, a terápiák indokoltságáról, valamint a különböző rendellenességek tüneteiről is olvashatnak a központ www.bsjk.ro weboldalán, érdeklődhetnek a George Coşbuc utca 2-es szám alatt személyesen, vagy a 0361-408872-es telefonszámon csörögve.

A központnak napról napra több az érdeklődője, egyre többen jelentkeznek a terápiákra – a fejlődés egyértelmű jeleként -, a páciensek ugyanis viszik tovább a jó hírt, ajánlják a szolgáltatásokat, és a nővérek kedves gondoskodását problémákkal küzdő ismerőseiknek is. Júliusra már sokan előjegyezték magukat, de a Boldog Scheffler János Központ mindenki előtt nyitva áll, bárkinek helyet és időt biztosít.