Az idei év egyik legkomplexebb és legnagyobb kihivást jelentő tábora zajlott a héten a BSJK központban – a Szülős intenziv nyári fejlesztő tábor.
Ez a tábor egy széles célcsoportott szólitott meg – eltérő fejlődésű, autizmussal élő, megkésett beszédfejlődésű, hiperaktiv illetve viselkedés problémás kisgyerekeket és szüleiket.
A tábor koncepcióját az intenziv fejlesztés és az élményprogramok, a szabadprogramok és a strukturált terápiás helyzetek együttes kipróbálása adta. Szerves részét képezte a fejlesztő tábor programjának a szülők számára beépitett sajátélményű tréning, melyben az informálás mellett lehetőség adódott a sajátélményű munkára, a kapcsolódásokra és nem utolsó sorban a szülőközösség megélésére.
Ezt a programot évek óta Makai Dimény Judit, nagyváradi pszichológus vezeti, akivel évről évre nagyon szivesen dolgozunk együtt és hangoljuk össze az eltérő fejlődésű kisgyerekek fejlesztő táborát, a szülőknek szóló erőforrás csoporttal
– mely számukra is feltöltődést és kapcsolódásokat hoz a mindennapokba.
Idén előszőr pedig egy különleges terápiás élményprogrammal bővült a tábor programja, hiszen a SANSZ Alapitvány együttműködésével a gyermekek és szüleik speciálisan képzett terápiás és segitő kutyákkal dolgozhattak együtt, és kipróbálhatták az állat aszisztált fejlesztések legszebb pillanatait. A foglalkozásokat N Ármos Ibolya vezette, Mokka és Marcipán kutyákkal.
A tábor élményeiből, a szülők visszajelzéseiből és a gyerekek fejlődéséből inspirálódva igyekszünk ennek a programnak minél több szegmensét a hétköznapok fejlesztő munkájába is beépiteni, továbbvinni és a hozzánk járó családoknak elérhetővé tenni, hogy a gyermekek fejlesztése egyben öröm és élmény is lehessen, valamint a szülők számára is folyamatosan elérhető legyen egy támogató szülőközösség, egy „sorstárs” csoport, ahol tudnak töltődni, inspirálódni és kapcsolódni.
Köszönjük együttműködő kollégániknak, önkénteseinknek, a táborvezetőknek és minden segitő munkatársnak akik résztvettek a program szervezésében és lebonyolitásában.
A szülőtréning a RO-HU 450, Interreg V-a Románia-Magyarország Program keretein belül valósult meg, az Európai Unió támogatásával!