Pszichológiai tanácsadás

A pszichológiai tanácsadás egy olyan segítő kapcsolat egy szakemberrel, melynek célja a mentálisan és pszichológiailag egészséges személynek segíteni az átmeneti fejlődési illetve szituációs problémák megoldásában.

Milyen problémák is ezek?

Fejlődési problémák azok a problémák, melyekkel életük során mindenki találkozik, amikor bizonyos életszakasz változásokat él át: pl baba születése, kamaszkor, dackorszak stb Ezekkel a nehézségekkel ki-ki máshogyan tud megküzdeni.

Szituációs problémák azok amelyek az egyén életében egy aktuálisan nehéz élethelyzethez kapcsolódnak, melynek megoldása meghaladja az egyén aktuális erőforrásait, pl: családi konfliktusok, betegség, nevelési nehézségek, gyász, örökbefogadás stb.

A pszichológiai tanácsadás igencsak egyéni folyamat és több esetben a jellegét fókuszában álló problémakör határozza meg vagy pedig a személy, akivel a tanácsadás történik.

Ennek megfelelően beszélhetünk gyermekpszichológiai tanácsadásról, ahol a tanácsadás direkt résztvevője a gyermek maga, ezesetben természetesen a gyermek életkorának megfelelő módszerek alkalmazása a legfontosabb szempont, illetve a szülőknek szóló tanácsadás, ahol a tanácsadás résztvevője a szülő maga, és a tanácsadás folyamatában a gyermek csak indirekt vagy egyáltalén nem vesz részt. Ez utóbbi leginkább a nevelési tanácsadás és szülőkonzultáció formájában valósul meg.