Kinetoterapie

Kinetoterapia este cea mai veche formă de terapie utilizată atât în profilaxie, cât și în reabilitare.

Este o tehnică de reabilitare conservativă, fiind utilă în prevenirea și reabilitarea afecțiunilor locomotorii, neurologice etc. Este important ca această terapie să fie precedată de o consultație făcută de către un medic specialist, pentru a avea o imagine complexă despre starea de sănătate a pacientului.

Obiectivele tratamentului sunt: ameliorarea durerii, îmbunătățirea mișcărilor articulare, corectarea posturii, normalizarea tonusului muscular, creșterea forței musculare și capacității de menținere a echilibrului.

În cursul tratamentului, pacienții pot învăța o serie de exerciții cu ajutorul cărora pot scăpa de neplăcerile cauzate de boală, iar prin practicarea lor consecventă pot beneficia și de un stil de viață mai sănătos.

În cadrul kinetoterapiei putem folosi mai multe tehnici a căror utilizare depinde de problemele individului, iar vârsta, scopul tratamentului, capacitatea și starea pacientului au un rol foarte important în alegerea tehnicii potrivite.

Această formă de terapie utilizată ca metodă de reabilitare, poate fi solicitat de către vârstnici, adulți și copii, independent de vârstă, putând fi practicat individual sau în grup. Tratamentul durează de obicei 30-50 de minute, săptămânal sau la perioade prestabilite, dar obținerea rezultatelor optime respectiv menținerea stării de sănătate atinse este indispensabilă practicarea exercițiilor la domiciliu.

O formă specială a kinetoterapiei este hidrokinetoterapia, care pe lângă efectele benefice sus menționate acumuleayă și acele efecte benefice secundare, care rezultă datorită mediului acvatic.

folosind adesea diferite aparate sau instrumente speciale, care integrate în procesul de vindecare pot îmbunătăți starea de sănătate a individului.