A várandósság, várakozás a gyermek születésére egyedi periódus egy nő életében. Egy különleges és csodálatos időszak, mely nagyban meghatározza egy nő életét, ahogyan a bőrében érzi magát, ahogyan önmagára, születendő gyermekére tekint, ahogyan kifelé figyel. Ezért olyan fontos, hogy ebben az időszakban is elsősorban saját maga megadja a kellő figyelmet testének, az elméjének és a lelkének.

 Emlékszem, amikor 5 évvel ezelőtt várandós voltam, heteken, hónapokon keresztül kerestem azt a lehetőséget a városban, ahol mindezt megtalálom. Sajnos akkor nem volt rá lehetőség, nem találtam meg a megfelelő helyet, vagy nem is igazán létezett a városban. Majd évekkel azután a kedvenc sportom edzői, Simona Niste és Ilyés Ilona, a BodyART School Románia alapítói, elhozták Szatmárnémetibe is a Pre- és Posztnatális BodyART-ot, amelyet a kismamák a szatmárnémeti Boldog Scheffler János Központban találnak meg hétfőn, illetve csütörtökönként 17:00 órától, ráadásul ingyenesen. Talán a városban és környékén élő kismamák nem is tudják, hogy mennyire szerencsések, hogy egy ilyen szépen, professzionálisan a kismamákra és a babákra összpontosító központ, és egy ilyen hatásosan a sport testi, lelki és szellemi hatására fókuszáló edzőpáros összedolgozva milyen csodákat varázsolhat a várandósság csodás időszaka alatt.

Hiszen a BodyART edzésformában, így a Prenatális BodyART alatt is a hangsúly az egészség megőrzésére kerül, segítve a fizikai változások és az új érzékelések megfelelő megtapasztalását. Segíti a kismamákat, hogy felkészítsék testüket a szülésre, hogy mélyebb kapcsolódás alakuljon ki születendő gyermekükkel, egy olyan kapcsolat, mely egész életükben fennmarad. Olyan jó érzés hallani, ahogyan a Boldog Scheffler János Központ hétfői, Prenatális BodyART foglalkozásait követően így nyilatkozik egy boldog, mosolygós kismama:

 „Egy barátnőmtől értesültem a kismamatornáról. Előtte is komolyan edzettem, szóval nem volt kérdés, hogy várandósság alatt is szeretném formában tartani magam. Az első alkalom után az sem volt kérdés, hogy ha tőlem telik, egy alkalmat sem hagyok ki a terhestornából. Mivel az első babát várjuk, a legnagyobb kihívást számomra talán az jelenti, hogy egy kisbaba megszületésével lezárul a „lánykorszakom”. Egy szerepváltás történik, amire úgy érzem a legnagyobb igyekezetem ellenére sem lehetséges felkészülni. De itt, a Boldog Scheffler János Központban új ismeretségek és barátságok köttettek. A már többgyerekes kismamák megosztják élményeiket, tapasztalataikat. Bátorságot adnak a laza hozzáállásukkal. Egyszerűen jó érzés kismamák között lenni. Ajánlottam is más kismamáknak, hiszen számomra a hétfő délután egy fénypontja a hétnek. Simona, aki foglalkozik velünk, csupa szív és lélek, tele szeretettel irántunk. A puszta jelenlétével érezteti velünk az áldott állapot kivételességét. Aki csak teheti, tegyen félre mindent, a kifogásokat is beleértve. Szánjon rá annyi időt és energiát, mert feltöltekezve fog távozni.”

Ami a csütörtöki Posztnatális BodyART gyakorlatsorát illeti, az edző Ilyés Ilona (Babi) elmondása alapján a holisztikus tréning tökéletesen alkalmazható a kismamák szülés utáni periódusában, gyengéden, fokozatosan hozza vissza őket az aktív életbe. Kiszakadva a mindennapi otthoni rutinból segít újra magára, befelé figyelni a kismamáknak, megbarátkozni az új alakkal, az új életritmussal. Mivel az egész testet megmozgató funkcionális edzésről van szó, semmilyen izomcsoport nem lesz leterhelve, a test funkcionalitásának a visszaszerzése a cél, illetve az egész órán át használt légzéstechnikák, valamint az óra végén végzett relaxációs gyakorlatok pedig kitisztítják az aggodalmak és törődés során kialakult napi stresszt.

Így a kismamák „újjászületve”, megnyugodva térhetnek vissza napi teendőikhez.

A tapasztalat az, hogy a szülés utáni nőgyógyászati kontrollon túlesett kismamák nagyon várják és nagyon szívesen jönnek a heti 1 alkalomra mindaddig, amíg készen nem állnak arra, hogy egy intenzívebb edzésformát válasszanak. Sokszor erre az időre is nehéz egy pár hónapos csecsemő mellől elszakadni, így a heti egy alkalom éppen elegendő ahhoz, hogy a kismama elinduljon és fokozatosan érkezzen vissza az aktív életbe. Bizonyára felvetődik a kérdés, hogy a fizikai erőfeszítés nem apasztja-e el a tejet. Mivel ez a kismamáknak kimondottan ajánlott gyakorlatokat tartalmazza, nem intenzív és mindenki a saját ritmusában dolgozhat, nem keletkezik izomláz, ami esetleg megváltoztatná a tej ízét és a baba elutasítaná azt, illetve a relaxáció és stresszoldás miatt éppen ellenkezőleg, fokozódhat a tejelválasztás.

Az egyik csütörtök délutáni edzést követően Enikő így mesélt érzéseiről:

„A közösségi médián keresztül értesültem arról, hogy ingyenes kismamatornát indítanak a BSJK-ban kismamáknak. Az első óráktól kezdve részt vettem, először a prenatális, majd egy kis szünet után a posztnatális BodyART-on. A terhesség ideje alatt (+Covidos időszak miatt is) valahogy kimaradt a testmozgás, a sport az életemből. Ezért is örültem ennek a lehetőségnek. Szerintem a legnagyobb kihívás, félelem egy kismama számára a mai világban az, hogy jól teljesítsen. A mai kor elvárása, hogy tökéletes anya és nő legyen egy személyben. Szülés után, de már terhesen is viszont az értékrendek megváltoznak. Már nem te vagy az első, hanem az a pici ember. Hajlamosak vagyunk itt elrontani, csak a gyerkőc igényeit kielégíteni, magunkra nem jut már sem idő, sem energia. Nekem a BODYART ebben segít. Az a heti 1 óra mind testileg, mind szellemileg feltölt. Minden kismamának ajánlom, mind a Pre-, mind a Posztnatális BODYART-ot, mivel segít a mókuskerékből egy kicsit kilépni, csak magaddal foglalkozni. A másik fontos szempont, hogy olyan emberekkel találkozol, akik hasonló cipőben járnak. Ha nincs más lehetőséged itt is lehet élményeket, tapasztalatokat egymás között megosztani.”

Olyan jó érzés tudni, hogy már léteznek ilyen helyek, nálunk, itthon, Erdélyben, mint a Boldog Scheffler János Központ, ahol a megfelelő szakemberekkel együttműködve a kismama testileg aktívan, de lélekben és elmében kicsit megpihenhet, ahol kiváló edzők figyelnek rájuk. E mozgások által könnyebben figyelhetnek befelé, önmagukra, mert igenis megérdemlik, mert igenis jár nekik, mert ezután nem csak ők lesznek e csodában még boldogabbak, hanem mindenki körülöttük és bennük.

A terhestornára a Boldog Scheffler János Központban lehet előjelentkezni telefonon, a 0361.408.872-es, illetve a  0756.855.819-es telefonszámon, az office.bsjk@gmail.com e-mail-címen vagy személyesen a Ştefan cel Mare utca 9. szám alatt Szatmárnémetiben munkanapokon 8–16 óra között. Szülés előtt és után álló kismamák jelentkezhetnek. A részvétel díjmentes. A csoportos órákra hétfőn és csütörtökön 17 és 18 óra között várják az érdeklődőket. Mivel a központ működése nonprofit alapú, szívesen fogad bármilyen jellegű pénzbeli adományt. Ebben az évben is bárki felajánlhatja az egyesület számára a jövedelemadója 3,5%-át az alábbi nyomtatvány kitöltésével és leadásával, amely nagy segítséget jelent a tevékenységek további professzionális működtetéséhez, illetve a mindenki számára elérhető ár biztosításához. Így közösen tehetünk valami jót a fejlődésért a jövőben is!