Baba-mama tanácsadás

Egyre gyakrabban jelennek meg az utóbbi évtizedekben a csecsemő- és kisgyerekkorban az alkalmazkodás különféle területeit éríntő úgynevezett regulációs problémák, súlyosabb esetekben zavarok. Olyan viselkedéses tünetekről van szó, amelynek eészen kicsi babáknál, kisgyerekeknél jelennek meg: alvási és altatási nehézségek, etetési problémák avagy a nagyon gyakori excessziv sirás. Ezeknek nincs orvosilag kimutatható oka, mégis a gyermekeknél az evés, alvás, megnyugtathatóság, az együttműködés, vagy viselkedés szabályozása terén huzamosabb nehézségek lépnek fel.

A későbbiekben, nagyobb életkorban ezekhez hozzáadódhatnak még egyéb más problémák is: az érzelmek és a viselkedés szabályozásának problémái – főleg a dackorszak környékén, testvérféltékenység, szepaárciós szorongás, kötődési problémák stb.

Fontos megérteni, hogy a regulációs zavarokban az a közös,  hogy a csecsemőnek, kisgyereknek nehlzslgei vannak a viselkedésének szabályozásában – főleg az evés, az alvás és a sirás területén – annak érdekében, hogy a környezetéhez életkorának megfelelően alkalmazkodjon.

Fontos hogy a regulációs zavar nem betegség. Ezért fontos,  hogy orvosilag nincs kimutatható ok, nem is fogyatékosság és nem is fejlődési rendellenesség. Ez egy átmeneti nehézség, mely mindan babánál és kisgyereknél más és más okra vezethető vissza. Ezért fontos, hogy a baba-mama párok, sok esetben a teljes környezet megértése a fontos, hoszen a kisbabák ilyen jellegű problémáai sosem állnak önmagukban, hiszen a szabályozás az egy kölcsönös interakció a kisbaba a szülő és a környezet között. Ennek a rendszernek a megértését célozza a tanácsadás, hogy csökkentse vagy teljesen meg is szüntesse a kisbaba regulációs nehézségeit.