Csoportos tervezett szenzomotoros tréning (TSMT II)

A TSMT módszert Lakatos Katalin PhD dolgozott ki, a BHRG modell részeként. Csoportos formában akár már 8-1o hónapos kortól elkezdhető és kb 10-12 éves korig tudunk vele eredményeket elérni. Nem minden esetben indokolt, hogy egyéni tréning (TSMT I) előzze meg, de elkezdéséhez csoportérettség szükséges, valamint a vizsgálati eredményben egy adott fejlettségi szint elérése. Az egyéni tréninggel (TSMT I) párhuzamosan is alkalmazható.

A csoport TSMT egy komplex fejlesztő foglalkozás, preventív és terápiás céllal is egyaránt alkalmazható. Kiscsoportos formában zajlik (kisebb korban szülő jelenlétével, nagyobb korban enélkül) rengeteg változatos eszközzel felszerelt tornateremben, heti rendszerességgel, fokozatosan nehezedő, egymásra épülő tematikus blokkokból. A mozgásterápiás elemeken túl magába foglal több részképesség-, figyelem-, együttműködési- és ügyességi feladatot, mely nemcsak egy eltérő fejlődésű kisgyermek számára jelent kiváló fejlesztési lehetőséget, hanem bármely tipikusan fejlődő társának is.

A TSMT módszer saját vizsgálati módszerrel rendelkezik:

  • Longitudinális Komplex Vizsgálat (3 hó- 60 hó) – LongiKid©
  • Állapot és Mozgásvizsgálat (5 év felett)

A diagnosztika és terápia egysége segít, hogy a vizsgálat során megfigyelt eltérések, könnyen beépíthetőek legyenek a későbbi fejlesztésbe. A csoportos forma lehetőséget ad számos olyan terület fejlesztésére, melyek egyéni helyzetben kevésbé van lehetőség:

– viselkedésproblémák, együttműködési nehézségek, dacos viselkedés

– szocializációs problémák, szegényes kortárskapcsolatok, félénk viselkedés

– hiperaktivitás és figyelemzavar

– eltérő pszichomotor és motoros fejlődés

– részképesség problémák, tanulási zavar veszélyeztetettség

– monotónia és frusztráció tűrési nehézségek