Gyógytorna vizben

A gyógytorna az egyik legősibb forma, melyet a megelőzésben, a gyógyításban és a rehabilitációban is használnak. Egy konzervatív kezelési technika, melyet mozgásszervi-, neurológiai- és más egyéb betegségek megelőzését és gyógyítását célozza.

A kezelés elkezdését jó ha megelőzi egy szakorvosi vizsgálat, mivel a páciens állapotának jobb, pontosabb megismerésében segít.

A kezelések elsődleges célja a fájdalom csökkentése, az izületi mozgás javítása, az izmok tónusának normalizálása a poszturák korrekciója, az izomerő és állóképesség növelése.

A kezelések során a páciensek olyan feladatokat tanulhatnak meg, melyek elvégzésével panaszaik mértéke csökkenhet, majd a rendszeres tornával életvitelük javulhat.

A gyógytornán belül több technikát tudnak alkalmazni a gyógytornászok, az egyes problémáknak, panaszoknak megfelelően, de a technikák kiválasztásában fontos szerepet játszik a páciens életkora, a cél, amit el szeretnénk érni valamint a páciens állapota és terhelhetősége.

Egyik speciális formája a vízben végzett gyógytorna foglalkozás, mely a foglalkozások fent leírt jótékony hatásain túl kiegészül a víz jótékony hatásaival. A foglalkozások során a víz jótékony fizikai, kémiai és pszichés hatásaira építünk – hiszen a víz mint közeg speciális hatást tud kifejteni az izomrendszerre és a mozgatórendzserre.

Gyakran alkalmazzák más mozgásterápiákkal párhuzamosan a gyorsabb és hatékonyabb eredmények érdekében. Az eredményeket gyakran a rendelkezésre álló speciális eszközök és gépek is javíthatják, melyek mind hatékonyan beépíthetők a foglalkozásokba.