Korai neuro-hidroterápia (NHT 1)

A korai neuro-hidroterápia (NHT 1) vízben történő mozgásfejlesztést jelent, mely újszülötteknek és csecsemőknek javasolt 5 hónapos korig. Mivel ez a babák életében még egy igen szenzitív periódus, ezért a foglalkozásokat a szülők otthoni közegben, kádban végzik – így kádas programnak is nevezik. A terapeuta betanítja a szülőknek a feladatokat, elmagyarázza a fogásokat, hogy otthoni környezetben biztonságosan végezhető legyen, valamint legoptimálisabban beillesztehtő legyen a baba napirendjébe.

A módszert dr. Schultheisz Judit gyermekorvos dolgozta ki 1986-ban, mely jelenleg is egy nemzetközileg is elismert kora gyermekkori ellátási program.

A foglalkozások során a víz jótékony fizikai, kémiai és pszichés hatásaira építünk – hiszen a víz mint közeg, stimulálja a babák spontán mozgását, jótékonyan hat az egyensúlyi rendszerükre. Az hogy otthoni környezetben is végezhető, a babák számára biztonságot nyújt, bevonja a családot – ezáltal növelve a szülők kompetencia érzését is.

A módszer rendkívül hatékonyan befolyásolja a babák fejlődését, idegrendszeri érését, serkenti mozgástanulásukat, koordinációjukat, figyelmüket.

A kádas programot egyaránt ajánlani tudjuk egészséges-, rizikós illetve sérült babáknak.

A terápiás kezelés megkezdése előtt feltétel a megfelelő, pontos orvosi diagnózis meghatározása, eltérő fejlődésnél részterápiaként, veszélyeztetett fejlődés esetén pedig prevencióként is alkalmazható.