Logopédia

A logopédus feladata a beszédzavarral, beszédhibával küzdő gyermekek kezelése. Kora gyeremekkorban a gyerekek nagy része valamilyen hangképzési zavarral küzd, ami a hangok helytelen képzésmódját jelöli pl: kutya” helyett „tuta”-t mond stb. Ezek többsége általában 5 éves korra magától korrigálódik, tehát mire a gyermekeknek az aktív és állandó szókincse formálódik.

Éppen ezért, az első logopédiai vizsgálat 4,5 – 5 éves kor előtt kevésbé indokolt. De ha a gyermek már betöltötte az 5-ik életévét és még nem alakultak ki az eddig helyesen ki nem ejtett hangok, akkor nagy valószínűséggel ezek után sem fognak. Ekkor tehát már valóban javasolt szakemberhez fordulni, hiszen valószínűsíthető, hogy a beszédmozgások maguktól nem fognak beügyesedni, csak célzott feladatok segítségével. Minden szülő számára fontos tudni, hogy a beszédállapot rendezése a beiskolázás időpontjáig meg kell történjen, ellenkező esetben a problémák az írásban és olvasásban is megjelenhetnek.

Gyakori tünetek melyekre logopédiai terápia ajánlott : artikulációs problémák, bizonyos beszédhangok helytelen képzése, a beszédhangok torzítása, hangok-szótagok kihagyása/betoldása beszédben, nem életkorának megfelelő szókincs, beszédértése nem életkorának megfelelő, helytelenül használja (és/vagy nem is érti) a nyelvtani struktúrákat.

Egy foglalkozások időtartama 30-50 perc között váltakozik, hetente egy-két alkalommal, kortól és a gyermek állapotától függően. A terápia home-trainingszerűen történik, valódi sikerességét az otthoni mindennapos gyakorlás garantálja, hiszen a hangok, amiket a foglalkozásokon sikerül kijavítani, be kell épüljenek a gyermek hétköznapi szóhasználatába – vagyis meg kell szokja a gyerek, hogy a terápián kívül is helyesen kell ejtse az adott hangot. Ebben az automatizálódási folyamatban csak a szülő nyújthat megfelelő segítséget a gyermeknek napi gyakorlással.