Neuro-hidroterápia (NHT 2)

A neuro-hidroterápiát (NHT) 1986-ban dolgozta ki dr. Schultheisz Judit gyermekorvos.

5 hónapos kortól (az önálló stabil járás időszakáig) már a medencében történő foglalkozásokat ajánljuk a babáknak (NHT2). Ebben a formában a terápiás lehetőségek kibővülnek, hiszen a megnagyobodott vizes tér (kádas programhoz képest) rengeteg lehetőséget ad új mozgások gyakorlására, új ingerek átélésére, valamint a sok, fejlesztő játék és eszköz bevezetésére.

A foglalkozások a víz pozitív hatásaira építenek, céljuk a mozgás-, egyensúly-, a szociális- valamint kognitiv készségek fejlesztése. A víz, mint folyamatos inger kifejezetten jótékony hatással van az idegrendszeri érésre és a szenzoros integrációra.

A csoportos forma külön fejlesztő jelleggel bír minden baba és szülő számára is, hiszen elősegítik a család szocializációját.

Egészséges és sérült kisgyermekeknek egyaránt javasolt foglalkozás, mely legtöbb esetben csoportban, a szülő aktív részvételével zajlik, de szükség esetén egyéni formában is igénybe vehető.

Az egészséges célcsoport számára preventiv jelleggel mint „babaúszás” alkalmazható, segítve a baba harmónikus fejlődését, mozgástanulását valamint korai tapasztalatszerzés ez számukra a vízben, ami segíti majd a későbbi úszástanulást.

Adott sérülés, diagnózis vagy elmaradás esetében, terápiás jelleggel javasoljuk, segítve az idegrendszer érését, gyorsítva és minőségileg javítva a mozgás fejlődését, csökkentve a kórképpel járó tünetek előfordulását.