Schroth terápia

Napjaink egyik leghatékonyabb terápiájának tartják a tartási zavarok, scoliosis és a Scheuermann területén. A háromdimenziós scoliosis módszert Katharina Schroth fejlesztette ki az 1900-as évek elején. Saját gerincén kísérletezte ki, hogyan tudja gerincferdülését és bordapúpját korrigálni, légzés és izomkontrakció segítségével próbálta meg gerincferdülését kiegyenesíteni.

A Schroth-módszer célja a gerinc maximális aktív nyújtásával annak felegyenesítése, három dimenziós forgató légzéssel a törzs visszaforgatása középre, valamint a korrigált testhelyzet megtartása mellett végzett izomerősítés és nyújtás.

Minden páciens a görbületeinek megfelelően kapja a speciális, személyre szabott gyógytorna gyakorlatokat, így a deformitásai következtében nem megfelelően működő izmok, szalagok, nem megfelelően terhelődő ízületek a helyes működéshez szükséges ingereket kapják. Mivel a bordákat is érinti az elváltozás, a személyre szabott gyógytorna nélkül, a páciens minden egyes levegővétellel erősíti a saját deformitását. Ennek megelőzése érdekében speciális, három dimenziós, forgató légzés megtanulására van szükség, mellyel a deformitások ellen lehet hatni.

A gyakorlatok sikeres elsajátítása után a terápia mindennapos gyakorlást igényel, rendszeres heti kontrollok mellett. A konkrét gyakorlatokon kívül hétköznapi testhelyzetek helyes használatát is elsajátítja a páciens, csökkentve ezekkel a saját görbületeire káros hatással lévő, további deformitásokat okozó rossz mozdulatokat, testtartásokat.

A Schroth gyakorlatok gyermek- és felnőtt korban is végezhetők. A diagnózis felállítása után célszerű minél hamarabb elkezdeni a terápiát, hogy minél hatékonyabban megakadályozhassuk a görbületek romlását. Nagyon fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés és szükség esetén a megfelelő korzett elkészíttetése.