GPS (Global Postural System) testtartás felmérés

Ez egy korszerű tartásvizsgáló gépezet amelyet az orvosi rehabilitációban használnak, mint noninvazív tartásdiagnosztikai eszköz. Maga a gép két működési blokkra osztható diagnosztikai szempontból: egy testtartás vizsgáló blokkra és egy podoszkópra, amely egy speciális szoftverrel képes elemezni a tartásproblémákat illetve annak lehetséges okait.

A podoszkóp a talpboltozat és a lábfej statikus problémáinak a vizsgálatára használjuk. A segítségével pontosan kimutatható mindkét láb mérete, boka problémák, esetleges talpboltozati problémák (lúdtalp, magastalpúság), illetve a testsúly eloszlásának a mértéke a talp alátámasztási pontjain.

A testtartás vizsgáló blokk elsősorban a gerinc analizálására szolgál, illetve annak esetleges deviációira. Ez egy videókamerákból álló rendszer segítségével jön létre mely magas felbontású képeket szolgáltat a szoftver számára amely aztán a kapott információk alapján megmutatja az esetleges ferdüléseket szegmentálisan (a gerinc különböző szakaszain) vagy globálisan (a teljes test szintjén).

Maga a felmérés elől-, oldal- és hátulnézetből történik, mely segítségével kiszűrhetőek a gerinc esetleges deformitásai szagitális illetve frontális síkban (scoliosisok, kifózisok, lordózisok). A szoftver biztosítja a kapott adatok tárolását, amely a későbbiek során visszajelzésként szolgálhat a folytatott terápia hatékonyságáról és összehasonlítható lesz az újramérés során kapott új eredményekkel.