A Boldog Scheffler János Prevenciós- és Fejlesztő Központ fő tevékenységi területe a prevenció és a tudatos egészségnevelés.

A Központ tevékenységének célja:

  • az eltérő fejlődés megelőzése
  • az erre hajlamosító rizikótünetek időbeli felismerése
  • a szülők és pedagógusok képzése a tünetek felismerésére
  • szűrővizsgálatok és szűrőprogramok bevezetése
  • preventív célú fejlesztő foglalkozások biztosítása
  • egy prevenciós szemlélet kialakítása
  • az egészséges és/vagy rizikós gyermekek számára is elérhetővé tenni a fejlesztő jellegű foglalkozásokat
  • a fordított integráció megvalósítása.

Tevékenységét három központi, egymásra épülő fogalom mentén tudjuk igazán megfoghatóvá tenni: PREVENCIÓ-SZŰRÉS-FEJLESZTÉS

Mi a prevenció és miért fontos?

A prevenció azoknak a törekvéseknek az összessége, amelyek az egészség fejlesztését, megőrzését, illetve egészségkárosodás esetén az egészség mielőbbi visszaállítását célozza. A mi esetünkben cél, hogy minden egészségesen született kisgyermekből, egészséges és kompetens felnőtt váljon, de ehhez elengedhetetlen, hogy fejlődését nyomonkövessük, ha lemaradásokat észlelünk bármely területeten, támogassuk azok fejlődését, megelőzve ezáltal súlyosabb jövőbeli problémákat. A prevenciós szemlélet kialakítása a szülőkben és a pedagógusokban azért fontos, hogy a gyermekek időben megkapják a szakszerű segítséget, ha szükségük van rá.

Mi a szűrés és miért fontos?

A szűrés, olyan vizsgálatok összességét jelenti, melyek képesek beazonosítani a későbbi rendellenességeket/problémákat, a legapróbb rizikótünetek alapján. Szakembereink több éves tapasztalata, hogy a gyermekek tanulási vagy beilleszkedési gondjaival a szülők későn jelentkeznek. Ennek következményeként a problémák megoldása is nehézkesebb, illetve kevesebb eredménnyel jár. Egy egészséges gyermek esetén az időbeni beavakozás, a megfelelő és célzott fejlesztés rövid idő alatt képes maximális eredményt elérni.

Kire vonatkozik a prevenció?

Minden olyan gyermekre, aki összességében egészséges (elsődleges prevenció) vagy akinél az életkorához képes, valamilyen területen elmaradások figyelhetőek meg, a kortársaihoz képest (másodlagos prevenció).

Hogyan valósulhat meg a prevenció?

Úgy, hogy a szülő rendszeresen (legalább évente) elviszi gyermekét egy átfogó szűrővizsgálatra, még akkor is, ha az megfelelően fejlődik, hiszen a legapróbb gyanújelek legtöbbször csak szakemberek számára bírnak jelentőséggel – és a prevenció lényege pont az, hogy már akkor kell segíteni a gyermek fejlődését, amikor még csak olyan csekély a gyanújel a későbbi problémára, hogy az a szülőknek talán fel sem tűnik. Megvárva a rizikótünet súlyosbodását, azt az időszakot, amikor már a szülő maga is rádöbben, hogy valamiben gyermekének segítségre van szüksége, akkor a probléma már előrehaladott állapotban van, fejlesztése időigényesebb és tovább tarthat.