Egyéni tervezett szenzomotoros tréning (TSMT I)

A TSMT módszert Lakatos Katalin PhD dolgozott ki, a BHRG modell részeként. A TSMT egy olyan mozgásterápia, mely nem csak a mozgást fejleszti, hanem segíti az idegrendszer érési folyamatait, fejleszti a tanulási funkciókat, a figyelmi- és részképességeket, segíti a beszéd beindulását, a finom- és beszédmoz-gások ügyesedését.

Egyéni formában 6 hónapos kortól javasolt egészen 10 éves korig, akár a csoportos formával (TSMT II) párhuzamosan. Az egyéni tréningek a szülők aktív bevonásával és részvételével történnek, home-training formájában – tehát a terápia sikeressége sokesetben az otthoni gyakorlás függvénye. A feladatok személyre szabottak, figyelemben véve a gyerek terhelhetőségét.

A TSMT módszer saját diagnosztikai egységgel rendelkezik:

  • Longitudinális Komplex Vizsgálat (3 hó- 60 hó) – LongiKid©
  • Állapot és Mozgásvizsgálat (5 év felett)

A diagnosztika és terápia egysége segít, hogy a vizsgálat során megfigyelt eltérések, könnyen beépíthetőek legyenek a későbbi fejlesztésbe. Eszközigénye alacsony, amelyekre a terapeuta, mintegy 1000 feladatból választja ki a megfelelő elemeket a tornasor összeállításához. A fejlesztés preventív és terápiás céllal egyaránt alkalmazható, valamint a vizsgálati módszerei is alkalmasak a rizikós esetek kiszűrésére.

Az egyéni terápia javasolt olyan gyerekek esetében akiknél késik a beszéd, ügyetlenek a praktikus mozgásai, viselkedés és együttműködési problémái vannak, rizikós a tanulási zavarokra, a hiperaktivitás és figyelem-zavar tüneteit mutatja vagy bármilyen sérülés következtében megkésést mutatnak pszichomotoros illetve motoros területeken.

A terápiát „okosító tornának” is nevezik, hiszen ép intellektusú gyermekek esetében is jól használható a különböző részképességek fejlesztésére.